wtorek, 22 listopada 2011

Zaproszenie na wyspę Ugljan - podstawowe informacje

Ugljan to jedną z najgęściej zaludnionych wysp na Adriatyku. Dzięki połączeniu promowemu z Zadarem i miejscowością Biograd na Moru jest to również miejsce, które znakomicie nadaje się na wakacje w Chorwacji.


Historia wyspy jest bardzo bogata i długa. Pierwsze ślady osadnictwa datuje się na okres neolitu, choć wiele wskazuje na to, że w niespenetrowanych jeszcze całkowicie jaskiniach można będzie znaleźć ślady jeszcze starszego osadnictwa. Pierwsze wzmianki pisane przekazane nam przez rzymskiego historyka Pliniusza, mówią o tym, że naprzeciwko Zadaru znajdowała się wyspa Lissa zasiedlona przez plemiona ilirskie. Pochodzenie dzisiejszej nazwy wyspy jest sporne, najczęściej uważa się jednak, że pochodzi ona od chorwackiego rzeczownika ulje (olej). Na wyspie do dziś można spotkać gaje oliwne, o których niektórzy mówią, że są najlepszymi w całej Chorwacji, najprawdopodobniej więc największe bogactwo wyspy znalazło odbicie również w jej nazwie. 

Ludność miejscowa często nazywa Ugljan „zieloną wyspą”, nie ma przy tym cienia przesady w tym określeniu. Podróżując z Zadaru lub Biogradu na Moru już z daleka widać gaje oliwne i uprawy figowe, wyspa ma zaś wiele do zaoferowania również wielbicielom bardziej dzikiej przyrody. Tych ostatnich z pewnością zainteresuje to, że Ugljan to wyspa pagórkowata, a niewielkie wzniesienia ciągną się wzdłuż jej południowo-zachodniego brzegu.

Wyspa może pochwalić się typowym klimatem śródziemnomorskim z łagodnymi zimami i suchymi, słonecznymi latami. Najcieplejszym miesiącem jest tu czerwiec, w którym średnia temperatura przekracza 24 stopnie, na Ugljan można wybrać się jednak również w najzimniejszym z perspektywy wyspy styczniu. I wtedy pogoda jest sprzyjająca zwiedzaniu, a średnia temperatura przekracza siedem stopni. Co ciekawe, od końca sierpnia aż do połowy kwietnia temperatura morza jest wyższa niż temperatura panująca na lądzie i to właśnie między innymi dlatego zimy są tu tak łagodne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz